NiemiMatti

Alkoholista ei ole sydäntropiksi

Tämä aihe sopinee hyvin juhannukseen. Luin asiasta hiljattain Sydän-lehdestä. Vanhoina hyvinä aikoina saatettiin ottaa korkillinen konjakkia sydänlääkkeeksi. Punaviinilasillinen iltaisin on hyväksi, vai onko?

Uusimman tiedon mukaan: Alkoholi korkeintaan lyhentää elämää. "Täysin raittiin kuolevat nuorempina kuin kohtuullisesti juovat" kerrotaan lehdessä. Asia on todettu suomalaisissa epidemiologisissa tutkimuksissa.

"-tutkimustulosta saattaa vääristää se, että absolutisteissa on mukana entisiä alkoholisteja, joilla on erilaisia sairauksia, sekä henkilöitä, jotka jonkin olemassa olevan sairauden takia kieltäytyvät alkoholista" Sydän-lehti kertoo.

Näyttää siis siltä, että viinin ja viinan juonti, ylipäätään alkoholin käyttö, on aina haitallista. Tosin yhdestä annoksesta viiniä ruoan yhteydessä ei ole juurikaan haittaa.

Varmaa on, että kännääminen lyhentää elämää. Ainakin se lyhentää sitä siltä osin mitä elämästä muistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Italialaiset ja ranskalaiset elävät hyvin pitkään. Keskimääräinen elinikä on Suomea korkeampi. Päivittäinen viininjuonti yhdistyneenä humalahakuisen juomisen tuomitsemiseen ja siitä seuraavaan sosiaaliseen jo äidinmaidossa imettyyn kontrolliin voi olla osaselitys sydän- ja verisuonisairauksien vähäisyyteen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

No jaa, tuon mukaan ainakin poikien elinikä on Ranskaa korkeampi mm. Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa: https://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-12-09...

Epäilempä että ratkaiseva muuttuja on jokin muu kuin maan alkoholipolitiikka. Idän suunnassa eletään lyhyempään, näyttäisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tilastoja on monia, mutta tuossakin linkkaamassasi tilastossa viidentoista ensimmäisen maan joukossa ovat mm.: Italia, Ranska, Espanja, Kreikka, Malta ja Kypros. Joten mikään ei viittaa siihen, että viinin juominen alentaisi eliniän odotetta.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi Vastaus kommenttiin #3

Vai eläisivätkö vielä pidempään jos viini puuttuisi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alla copypeistattuna rautaista faktaa punaviinin terveellisyydestä:

"Small amounts of red wine are linked to more health benefits than any other alcoholic beverage (5, 15, 16).

There seems to be a J-shaped curve that explains the relationship between wine intake and the risk of heart disease.

People who drink approximately 150 ml (5 oz) of red wine a day seem to be at about a 32% lower risk than non-drinkers."

LISÄKSI:

Red wine consumption is linked to:

Reduced risk of cancer: Studies have shown that moderate wine consumption is linked with a decreased risk of several cancers, including colon, basal cell, ovary and prostate cancers (31, 32, 33, 34).
Reduced risk of dementia: Drinking 1–3 glasses of wine per day has been linked to a reduced risk of dementia and Alzheimer's disease (35, 36).
Reduced risk of depression: A study of middle aged and elderly people showed that those who drank 2–7 glasses of wine per week were less likely to become depressed (37, 38).
Reduced insulin resistance: Drinking 2 glasses per day of regular or dealcoholized red wine for 4 weeks may reduce insulin resistance (39, 40).
Reduced risk of type 2 diabetes in women: Moderate red wine consumption has been linked with a reduced risk of developing type 2 diabetes in women (41).

It seems clear that moderate amounts of red wine can be good for you.

https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good...