NiemiMatti

Kinasin sokerista diabeetikon kanssa

  • Milloin juoma on sokeritonta?
    Milloin juoma on sokeritonta?

Tuli tässä taannoin pikkuinen kina erään diabeetikon kanssa siitä voiko sokerittomassa tuotteessa olla sokeria. Minä väitin että voi ja tuo diabeetikko väitti että jos tuotteessa lukee että se on sokeriton niin siinä ei ole sokeria vaan jotain muuta makeutusainetta, kuten aspartaamia.

Tiesin olevani oikeassa sillä olin hiljattain lukenut asiaa koskevan lehtijutun josta ohessa kuva. Jutun mukaan tuotetta voidaan kutsua sokerittomaksi vaikka siinä olisi sokeria kunhan sokerin määrä on enintää puoli grammaa sadassa grammassa tai sadassa millilitrassa.

Sokerittomissa limuissa ja muissa tuotteissa voi siis ihan laillisesti olla sokeria.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Yksi tapa ilmoittaa sokerista tuotteessa on esimerkiksi ketsuppipakkauksissa käytetty "ilman lisättyä sokeria". Tomaatin oma sokeri on siis mukana, eikä kenenkään pidä erehtyä luulemaan että tuote olisi täysin sokeriton.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Taannoin mainostettiin terveellisempää jugurttia josta "otimme lisätyn sokerin pois." En usko.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Etkö siis usko että siitä on otettu lisätty sokeri pois. Vai etkö usko ett tuo jogurtti on terveellisempää?

Ajatelle niin ei kai sellaista voi ottaa pois mitä ei ensin ole laitettu,

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tavallaan on loogista, että tiettyjä ylärajoja annetaan "zero" -tuotteille. Se johtuu siitä, että kaikesta löytyy yleensä kaikkea, kunhan vain tarpeeksi tarkkaan tutkitaan.

Kloorivapaata sellua on markkinoitu jo muutama vuosikymmen sellulle, jonka kohdalla ei ole käytetty suoraan klooria valkaisussa. Yleensä siinä kuitenkin käytetään klooridioksidia. Sen lisäksi on olemassa TCF-sellu, eli "totally chlorine free" -versio, jossa koko valkaisuprosessi suoritetaan peroksidilla, hapella ja ehkä optisilla kirkasteilla. On kuitenkin takuuvarmaa, että laboratoriotason tarkkuusanalyyseilla siitäkin klooria saadaan löydetyksi, koska niin yleistä alkuainetta on miltei missä tahansa.